Is "(locatie+energie) x timing" de winnende formule?

28/11/2022

Voor veel geïnteresseerden in vastgoed staan momenteel de lichten op oranje, of zelfs op rood. De combinatie van stijgende interestvoeten en klimmende energie- en bouwprijzen zorgt voor heel wat mensen voor een afwachtende houding op de vastgoedmarkt. Dit betekent echter niet dat de vraag naar aantrekkelijke huisvesting is afgenomen. Het aantal transacties lijkt af te koelen, maar de nood aan huisvesting blijft hoog. Hier liggen kansen voor slimme, particuliere investeerders. Waar voorheen locatie, locatie, locatie de belangrijkste reden was om vastgoed aan te kopen, gaat het nu veeleer over locatie, energie en timing!

Locatie

Locatie blijft key. De groei van de huurmarkt bevindt zich in stedelijke gebieden, op locaties die goed ontsloten zijn voor alle vervoersmiddelen – privé en publiek –, die werkgelegenheid aanbieden en waar alle nodige voorzieningen zich om de hoek bevinden.

 

Energie:

De huidige crisis heeft energiezuinige woningen bovenaan de verlanglijst gezet. Zowel kopers als huurders willen het gewicht van de energie-uitgaven in de totale huisvestingskost drukken. Daarnaast is het bestaande aanbod in België grotendeels verouderd, wat betekent dat de meeste woningen heel zwak scoren op het vlak van energie. Nieuwbouw biedt vandaag dan ook een welkome kwaliteitsinjectie, voor zowel bewoners als investeerders.

 

Timing:

De ondernemersgeest van veel particuliere investeerders die bij ons komen informeren, wordt door de negatieve berichtgevingen op de proef gesteld.  De stijgende interestvoeten zijn een veelvoorkomend argument om “nog even te wachten”. De sombere economische berichtgeving geeft niet meteen veel reden tot optimisme en onzekerheid is altijd al een rem geweest op de investeringsbereidheid. Nochtans is het NU het moment om te anticiperen op de spectaculaire groei die de huurmarkt in de komende jaren zal kennen en wel om de volgende drie belangrijke redenen:  

 

Verhitte verhuurmarkt

Als Belg zijn we geboren met een baksteen in de maag, maar die steen wordt door de veranderende omstandigheden steeds kleiner.  Voor veel jonge koppels en tweeverdieners komt de betaalbaarheid in het gedrang en banken kennen minder leningen toe wegens aangescherpte voorwaarden. Kopen wordt moeilijker of langer uitgesteld, mede dankzij een brede groep binnen de bevolking  die mobieler wilt leven en middelen anders besteedt.

Bovendien zal het aantal huishoudens de komende jaren blijven groeien, van wie het reële inkomen zal standhouden dankzij een solide arbeidsmarkt en automatische loonindexering. Deze tendensen versnellen de shift naar huren en vergroten dus de vraag naar betaalbare huurwoningen.

In de grootsteden ontstaan alvast de eerste wachtlijsten en wie in Vlaanderen wilt huren, telt daar volgens makelaarsfederatie CIB inmiddels gemiddeld 801 euro per maand voor neer: een stijging van 3,7 procent t.o.v. 2021, zo meldt de huurbarometer. Grote institutionele beleggers in residentieel vastgoed houden zelfs rekening met een nog sterkere toename van de huurprijzen in 2023 en 2024, door de stijgende vraag.

 

Vastgoed een solide antwoord op inflatie

Investeerders die inspelen op de huidige trends en nu al anticiperen, kiezen voor een duurzaam rendement. De hoge inflatiecijfers van vandaag lijken misschien hoogst uitzonderlijk, maar ze zijn niet uniek. Vroeger hebben we soortgelijke evoluties gezien en alle handboeken economie leren ons dat hoge inflatie de ideale gelegenheid vormt om te investeren in vastgoed.

De huurprijzen worden gekoppeld aan de gezondheidsindex en op die manier stijgen ze mee met de levensduurte. Vastgoed geldt dus als een inflatiebestendige belegging, zeker als het gaat om energieneutrale nieuwbouw. De regering heeft immers recent beslist om de indexering van de huurprijzen voor oude en energieverslindende woningen te blokkeren.

 

Vaste verkoopprijzen

Als ervaren ontwikkelaar in residentieel vastgoed focust Vooruitzicht op duurzaam woonplezier. Al tientallen jaren genereert deze bijzondere aandacht voor het menselijke aspect meerwaarde voor investeerders. Deze ‘zachte’ aanpak combineren ze bij Vooruitzicht met een sterk zakelijk beleid, waarbij ze vaste verkoopprijzen blijven hanteren. Zo weten klanten bij de aankoop hoeveel de eindafrekening zal bedragen. Van die zekerheid profiteren investeerders nog extra, want eenmaal het appartement opgeleverd wordt, is de huurprijs weer flink gestegen. Vroeger instappen, vergroot dat effect.

Echter, door de alsmaar stijgende bouwprijzen wordt ook Vooruitzicht gedwongen periodiek de verkoopprijzen tegen het licht te houden. Dit maakt dat het appartement dat je nu op het oog hebt binnen enkele maanden hoogstwaarschijnlijk niet meer aan dezelfde prijs te koop zal zijn.  Een bijkomende reden om nu reeds te investeren in vastgoed.

 

We kunnen dus stellen dat “(locatie + energie) x timing” echt de winnende formule lijkt.

België, en meer bepaald Vlaanderen, heeft meer dan ooit investeerders nodig die de huurmarkt een positieve impuls geven. Klaar om kansen te grijpen?

Ontdek ons investeringsvastgoed!

Login / Registreren

Meld je aan om snel terug te genieten van onze exclusieve vastgoedinzichten. Nog geen deel van de Invest familie? Maak dan een account aan.